Umjetnost upravljanja ljudskim resursima

Zvonimir Barišin / Pixsell

Proces spajanja i akvizicije, M&A, često predstavlja veliki izazov za tvrtke, a HR stručnjaci često igraju ključnu ulogu u uspješnoj integraciji organizacija. Anja Rich, psihologinja i Regionalna HR Managerica u SD Worxu i Lana Faust Križan, potpredsjednica Grupe za ljudske resurse u MOL Grupi, stručnjakinje su koje su na panelu Umjetnost M&A procesa iz perspektive HR-a powered by Konzum ovogodišnjeg Weekenda podijelile svoja iskustva, izazove i savjete u vezi s aspektima ljudskog resursa M&A procesa. Panel se održao pod moderatorskom palicom Maje Crnjak, direktorice sektora ljudskih potencijala u Erste & Steiermärkische Bank d.d.

 „Akvizicija može biti lijepa priča, a njena definitivno najljepša strana krije se u know howu i vrijednostima u ljudima – što je razlog zbog čega sam i sama došla te preuzela tako izazovnu ulogu. SD Worx je kupio kompaniju koja je postojala više od 20 godina i bila vodeća, a to je najidealnija situacija za proces akvizicije“, odgovorila je Rich na pitanje zašto je SD Worx došao u Hrvatsku.

„Kada smo bili u procesu akvizicije u Poljskoj, ono što smo naučili je koliko je doista važno komunicirati. Iako je to floskula, zaista je tako, pogotovo kada je riječ o jezičnoj barijeri. Kada smo tek bili u procesu dogovora, morali smo imati prevoditelje za vrijeme razgovora jer je bilo nemoguće razumjeti se drugačije“, komentirala je Faust Križan o akviziciji u Poljskoj.

Panel je pružio dublji uvid u izazove i prilike M&A procesa iz perspektive HR-a te pokazao kako HR stručnjaci igraju ključnu ulogu u oblikovanju uspješne integracije organizacija u dinamičnom poslovnom okruženju.