Poslovna multikulturalnost naša je stvarnost

Zvonimir Barišin / Pixsell

S obzirom na brze promjene u demografskoj slici Hrvatske i susjednih zemalja, te znatne promjene na tržištu rada uzrokovane inkluzijom stranih radnika, HR odjeli se suočavaju s novim izazovima i prilagodbama. Tradicionalno, fokus HR-a bio je na oblikovanju organizacijske kulture i osiguravanju uklapanja zaposlenika u tu kulturu. No, sada se postavlja pitanje – trebaju li se HR odjeli usmjeriti na integraciju nacionalnih kultura u korporativnu kulturu ili će strani radnici utjecati na promjene i prilagodbe koje će HR odjeli morati implementirati?

O tim važnim pitanjima na panelu „Hoće li nas inkluzija stranih radnika promijeniti“ razgovarali su Antea Popović, direktorica ljudskih potencijala u Victus grupi, Tina Turk Lupieri, direktorica ljudskih potencijala u Maistra hospitality grupi, Stjepan Jagodin, direktor tvrtke Pinoy 385, Marina Jurić, direktorica ljudskih potencijala tvrtke Aminess hotels & resorts, a moderatorica je bila Nina Butić Ivanković, savjetnica za organizacijsku kulturu i komunikacije u Creativi.

„Maistra u peeku sezone zapošljava 5000 zaposlenika, 200 od njih su iz dalekih zemalja. Nakon tri godine shvatili smo da nam zaposlenici s Filipina najviše kulturološki odgovaraju; ugodni su, radišni i pristojni te su se odlično uklopili“, rekla je Lupieri. „Nužno je radnike iz dalekih zemalja provesti kroz orijentacijski trening kako bi svima u tom procesu bilo lakše“, dodao je Jagodin.

„Strani radnici očekuju puno podrške u svakodnevnom životu što nije slučaj kod domaćih radnika. Pronalazak doktora, izgubljene osobne iskaznice; sve su to stvari koje naš HR tim rješava. Osim toga zapošljavamo i domara koji će održavati smještaje stranim radnicima“, istaknula je Popović.

Ova tema je ključna u današnjem poslovnom svijetu, gdje raznolikost i inkluzija postaju sve važniji faktori za uspjeh organizacija. Panelisti su se složili da je komunikacija ključna stvar, odnosno da je potrebno stranim radnicima dati specifične upute kako bi im olakšali prilagodbu i rad.

„Glavna tema je zapravo učenje. Radnici uče kako se što bolje snaći u stranoj zemlji, a mi kao poslodavci učimo iz dana u dan kako ih što bolje integrirati“, rekla je Ivanković i nadodala kako je diversity of taught u Aminessu nit vodilja koju su provodili kroz sve sfere inkluzije radnika kako bi podigli svijest o tome da dolazimo iz različitih svjetova.

Dolazak stranih radnika trebao bi potaknuti pozitivne promjene i prilagodbe u organizacijama, dok različite perspektive i iskustva stranih radnika mogu doprinijeti boljim rješenjima i inovacijama. Potrebno je otvoriti se prema novim iskustvima kako bismo zajedno kreirali nove vrijednosti.